Spara pengar i fonder

Nästan alla svenskar sparar pengar i fonder. Sju av tio svenskar sparar i fonder privat. Dessutom har de allra flesta ett pensionssparande i fonder. Frågar man svenska sparare vilken sparform (aktier, sparkonto, obligationer, fonder osv.) som är bäst för långsiktigt sparande svarar en majoritet att det är fonder.

Enkelt att fondspara

Det är enkelt att börja spara pengar i fonder. En av de stora fördelarna är att du från och med första sparade kronan får den riskspridning och de avkastningsmöjligheter som fonden erbjuder. Hur går det till praktiskt att börja spara pengar i fonder?

Spara i fonder steg för steg

  1. Kom fram till hur mycket du vill spara, till vad (sparmål) och hur länge du ska spara (tidshorisont).
  2. Bestäm fondtyp och vilka fonder du vill börja spara i. Det gör du enklast genom att gå igenom våra två steg som vi beskriver i ”Välj fonder i två steg”.
  3. Sätt upp ett månadssparande via ett fond- och aktiekonto eller ett investeringskonto.
  4. Följ upp dina beslut genom att vara inne och kolla utvecklingen för ditt fondsparande minst ett par gånger per år. Dels för att det är roligt men också för att det är bra att se så fonderna följer den utvecklingen som var tänkt.

Automatiskt månadssparande

En stående överföring från lönekontot till en fond är ett bra sätt att bygga upp ett sparkapital. 500 kr i månaden ger på fem år 30 000 kronor plus avkastning. Fem år kan verka lång tid när man tänker framåt men inte när man tänker tillbaka. Det bästa sparandet är det som blir av.

Är du nyfiken på hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgift påverkar ditt sparande?

Placera i fonder är alltid en risk

Man får komma ihåg att placera i fonder och andra värdepapper alltid innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Se över ditt fondsparande ett par gånger per år

Ta för vana att se över ditt fondsparande minst ett par gånger per år, både ditt privata sparande men också till din premiepension och tjänstepensionÄr du nöjd med de fonder du har eller är det dags att byta?