Tips för att komma igång med sparandet

Fondsparande kan kännas komplicerat, men det behöver inte vara svårt att komma igång. En ny undersökning från Fondbolagens förening visar faktiskt att 7 av 10 svenskar sparar privat i fonder! Undersökningen visar också att hur vi sparar varierar mellan olika grupper. Här är några enkla tips för dig som är nybörjare på fondsparande.

Månadsspara – enkelt och smart

Att månadsspara är ett populärt sätt att bygga upp sitt sparande över tid. Det innebär att du sätter in en bestämd summa varje månad, vilket hjälper dig att sprida ut riskerna när börsen går upp och ner. Fler kvinnor än män månadssparar, och det har ökat på senare år – 52 procent av kvinnorna månadssparar nu, jämfört med 47 procent året innan.

Hur mycket risk är rätt för dig?

Risk är en av de största frågorna när det gäller fonder. Generellt sett har fler fondsparare blivit villiga att ta högre risk. Att ta risk är en förutsättning för att man ska ha chans till högre avkastning. Men här finns skillnader: kvinnor föredrar ofta en lägre risknivå, medan fler män är beredda att ta högre risk. Det viktigaste är att anpassa risken efter hur lång tid du planerar att spara. Om du sparar på lång sikt kanske du kan våga ta lite högre risk i början.

Ta hjälp av rådgivare eller leta själv?

Många kvinnor väljer fonder baserat på rekommendationer från rådgivare eller banken, medan män oftare gör egna efterforskningar. Det finns ett par olika möjligheter och hjälpmedel som kan ge dig en bra start och hjälpa dig förstå vilka fonder som passar dina mål och behov.

Kolla alltid fondens avgifter

Innan du väljer en fond är det viktigt att kolla avgifterna. Det håller 57 procent av svenskarna med om, som uppger att det är ”mycket viktigt” enligt undersökningen. 46 % av männen har tagit reda på avgiften innan köp av fond, medan siffran för kvinnor är 37 procent. Kom också ihåg att avgifterna alltid är bortdragna när avkastningen visas.

Kom igång idag

Det viktigaste är att börja! Genom att sätta igång med ett månadssparande, anpassa risken efter ditt sparmål och sparhorisont och ta hjälp när du behöver, kan du bygga upp ett bra och lönsamt sparande. Glöm slutligen inte att kolla till dina fonder någon gång per år. Det är bra att se till att fonderna följer den utvecklingen som var tänkt.