I februari skedde ett tydligt trendskifte i vilka fonder svenskarna köpte. Under månaden fortsatte svenskarna att köpa fonder och det mesta av nysparandet gick till aktiefonder. De senaste åren har globalfonder dominerat nysparandet i aktiefonder, men nu storköpte svenskarna Sverigefonder. Är det en ”home bias” vi ser? Det råder mycket osäkerhet i den amerikanska politiken och som en följd av det har USA-börsen haft en tuff start på året. Hur ska man tänka kring detta i sitt fondsparande?
I februari köpte svenskarna Sverigefonder för närmare 23 miljarder kronor, så mycket har man aldrig tidigare köpt en enskild månad i den kategorin sedan vi började mäta år 2010. Fondspararna köpte även globalfonder för närmare 10 miljarder kronor och Europafonder för drygt 7 miljarder kronor. Det som också stack ut var att det gjordes stora uttag ur Nordamerikafonder på närmare 14 miljarder och Branschfonder på 11 miljarder. Så det har skett ett tydligt trendskifte i vilka fondkategorier svenskarna väljer.
Insättningar och uttag i aktiefonder i februari 2025 (miljarder kronor)

Källa: Fondbolagens förening
Det är svårt att säga exakt vad trendskiftet beror på men jag skulle gissa att det är en cocktail av flera olika faktorer. Den svenska och europeiska börsen har relativt sett gått bättre än den amerikanska börsen inledningsvis det här året. Till exempel gick Stockholmsbörsens breda index OMXSGI upp knappt 7 procent (inklusive utdelningar) från årsskiftet fram till slutet av februari. Under samma period steg det amerikanska indexet S&P500 drygt 1 procent. Amerikanska techbolag är högt värderade, så sparare kanske har passat på att ta hem lite vinst och därmed sålt Nordamerikafonder och köpt Sverigefonder.
Dessutom har den svenska kronan stärkts mot både dollarn och euron sedan årsskiftet, vilket gör att skillnaden i avkastning för en Sverigefond och en fond med exponering mot USA är ännu större. Och så har vi den politiska oron i USA som kanske gör att man hellre väljer att spara på den svenska eller europeiska aktiemarknaden genom att köpa Sverigefonder och Europafonder.
Enligt en undersökning av Verian på uppdrag av SVT har nästan var tredje svensk bojkottat amerikanska varor som till exempel Tesla, Netflix och Coca cola i politisk protest mot USA. Att det finns en liknande trend i fondsparandet är svårt att säga. Men givet att svenskarna sålt Nordamerikafonder och köpt Sverigefonder i februari kan det inte uteslutas.
Så med denna politiska osäkerhet som råder i USA, hur ska man tänka kring sitt fondsparande?
Sprid risken genom att investera i olika branscher och geografiska regioner
Det senaste decenniet har i princip allt nysparande i aktiefonder gått till globalfonder. Idag är hälften av det totala kapitalet i aktiefonder placerat i globalfonder. Det kan vara bra att känna till att globalfonder kan innehålla upp till 75 procent amerikanska bolag, som vi tidigare bloggat om. Vill man sprida risken ytterligare kan man därför välja att komplettera sitt sparande med fonder som investerar på andra geografiska marknader som t.ex. Sverige, Europa eller Asien. Då får man oftast lite andra typer av branscher och bolagsinnehav också. Det kan även vara bra att titta så att de största innehaven i ens fonder inte överlappar med varandra i allt för stor utsträckning. Sprid även risken genom att investera i olika branscher, t.ex. läkemedel, fastigheter, energiteknik etc. Och såklart genom att månadsspara, då sprider man risken genom att köpa fondandelar både när börsen går upp och ner.
Fondförmögenheten i aktiefonder (5 700 miljarder kronor) uppdelat per kategori

Källa: Fondbolagens förening
Sprid risken genom att investera i olika tillgångsslag
Ett annat sätt att sprida risken är att investera i olika tillgångsslag, t.ex. en blandning av aktiefonder och räntefonder. Räntefonder har generellt sätt lägre risk än aktiefonder och således lägre potential till hög avkastning. Men när börsen går ner kan räntefonder fungera som en krockkudde i sparandet.
Var långsiktig
Det är en tråkig tumregel, men som vi så ofta förespråkar i den här bloggen: Var långsiktig och ha rätt risk på rätt plats. Börsen kan på kort sikt svänga rejält, vilket den amerikanska börsen gjort nu i början på året. Ett sparande i aktiefonder bör ses som ett långsiktigt sparande på över 5 år. Så håll dig till din långsiktiga strategi, för historiskt har börsen över lång tid givit bäst avkastning, se graf nedan. Och ditt kortsiktiga sparande kan du till exempel ha på ett sparkonto eller i räntefonder med lägre risk.
Avkastning för olika fondtyper december 1998–2023

Källa: Morningstar 2023-12-31
//Rebecca
Här kan du läsa mer om månadsstatistiken (nysparandet och fondförmögenheten) i februari >>