Behåll lugnet i sparandet när börsen svänger 

De senaste veckorna har präglats av stor marknadsoro och börsen har svängt rejält från stora nedgångar till stora uppgångar på enskilda dagar till följd av Trumps tullutspel. I det här blogginlägget går jag igenom några tips på hur du kan tänka i börsoron.  

I inledningen av april har det skakat rejält på de globala aktiemarknaderna. Under den första veckan i april backade Stockholmsbörsen hela 11 procent inklusive utdelningar och det är nog många som känner sig oroliga när man ser värdet på sitt sparande minska. Vad ska man göra? Ska man sitta still i båten, sälja eller köpa?  

Att spara i fonder är ofta ett långsiktigt sparande och om du sparar på börsen, till exempel i aktiefonder så bör du ha en spartid på minst fem år men gärna längre än så. Anledningen är att aktiemarknaden kan ha stora svängningar på kort sikt, vilket vi upplevt de senaste veckorna, men över lång tid har börsens utveckling varit positiv.  

Under den senaste tioårsperioden har börsen vid två tillfällen fallit dramatiskt på kort tid; inledningen av coronapandemin våren 2020 och det börsfall som skett nu i april till följd av Trumps chocktullar och osäkerheten kring det, se graf nedan. 

Källa: Nasdaq 

På kort sikt är det dramatiska börsfall, och det kan kännas tufft att se värdet av sina finansiella tillgångar minska. Men sparande på aktiemarknaden innebär risk, och det är också därför aktiefonder historiskt har givit högre avkastning över lång tid jämfört med till exempel blandfonder och räntefonder. Zoomar vi ut lite som i Holbergs graf nedan ser man till exempel att coronakrisen, som var ett dramatiskt börsfall, bara är ett ”litet hack i kurvan” på lång sikt. Trots kriser och krig genom åren så har börsen historiskt återhämtat sig och haft en positiv utveckling över längre tidsperioder. 

Källa: Holberggrafene, mars 2025 

Så även om det känns jobbigt just nu, försök tänk på annat; logga inte in i onödan, gå och gör roliga saker som att träffa vänner eller varför inte njuta av vårsolen. För pengar som ligger investerade på börsen ska vara långsiktiga! Är det pengar som ska användas inom ett halvår, ett år eller två så bör de inte vara placerade på börsen från början. Utan då bör de istället vara placerade på ett sparkonto med ränta eller fonder med låg risk t.ex. räntefonder.  

Några tips på hur du kan tänka i börskaoset: 

  1. ”Sitt still i båten”: Världens mest uttjatade men ändå bra råd! Speciellt nu i dessa osäkra tider. Agera inte i panik, utan ta det lugnt och håll dig till din långsiktiga strategi. 
  1. Sprid riskerna i fondsparandet: Som alltid när man sparar i fonder sprid riskerna genom att investera i olika branscher och i olika geografiska marknader. Det är också bra att sprida risken genom att fortsätta spara regelbundet, till exempel månadsspara. När börsen går ner blir fondandelarna billigare, vilket innebär att du får fler fondandelar för din månadssinsättning! 
  1. Se över risken i fondsparandet: Det är ofta vid sådana här tillfällen vi blir varse vår risk i fondsparandet. Kanske har vi för hög andel aktier i fondsparandet eller för stor andel av en specifik bransch eller geografisk region? Har du svårt att sova om nätterna på grund av börsutvecklingen har du troligtvis för hög risk i fondsparandet. Ett tips är då att lägga om ditt framtida sparande, exempelvis ditt kommande månadssparande.  

Även om dina fondandelar minskat i värde, kom ihåg att förlusten inte är realiserad förrän du sålt. Har du ett långsiktigt fondsparande så sitt still i båten. Över lång tid har börsen historiskt återhämtat sig, som vi såg i Holbergs graf ovan. 

//Rebecca