Värdet av att vara långsiktig på börsen

Börsen har minst sagt haft en turbulent utveckling i år och som jag tidigare bloggade om så är det bästa tipset att behålla lugnet i sparandet när börsen svänger. Historiskt har utvecklingen över lång tid varit positiv. Med över hundra års historisk avkastning på Stockholmsbörsen tänkte jag djupdyka lite i varför det är så viktigt att vara långsiktig när man sparar på aktiemarknaden.

Som vi upplevt under 2025 kan börsen svänga rejält på kort sikt. I stapeldiagrammet nedan visas Stockholmsbörsens årliga avkastning sedan 1919 och man kan konstatera att utvecklingen kan svänga rejält på ett år. Börsen kan utvecklas superbra ett år och betydligt sämre ett annat år. Till exempel föll Stockholmsbörsen 39 procent år 2008 när finanskrisen ägde rum och i närtid steg Stockholmsbörsen 39 procent år 2021. Med andra ord är aktiemarknaden mycket volatil (svänger i värde) på kort sikt.

Källa: SIX med beräkningar av Fondbolagens förening

Sträcker man ut sparhorisonten till fem år så ökar sannolikheten för positiv avkastning betydligt. I stapeldiagrammet nedan visas genomsnittlig årlig avkastning för rullande femårsperioder på Stockholmsbörsen. År 1923 visar den årliga genomsnittliga avkastningen fem år bakåt, det vill säga mellan åren 1919–1923. År 1924 visar den årliga genomsnittliga avkastningen mellan åren 1920–1924 och så vidare. Det är färre negativa perioder och fler positiva perioder jämfört med en sparhorisont på ett år (som vi såg i grafen ovan).

Källa: SIX med beräkningar av Fondbolagens förening

Om man vidgar sparhorisonten till 10 år så är den genomsnittliga årliga avkastningen positiv för alla tioårs perioder utom en. Och stretchar vi ytterligare som vi kan se i stapeldiagrammet nedan, till en sparhorisont på 20 år, så är faktiskt samtliga sparperioder positiva! Det vill säga samtliga tjugoårsperioder över de drygt senaste hundra åren på Stockholmsbörsen har gett en positiv genomsnittlig årlig avkastning, eller i andra ordalag, har haft en positiv total avkastning. Den lägsta avkastningen man fått i genomsnitt per år är 1,6 procent mellan åren 1920–1939 (stapeln år 1939) och den högsta är drygt 25 procent per år mellan åren 1980–1999 (stapeln år 1999).

Källa: SIX med beräkningar av Fondbolagens förening

Ju längre sparhorisont man har desto högre är alltså sannolikheten att den årliga genomsnittliga avkastningen är positiv, för över långa tidsperioder har börsen historiskt utvecklats i positiv riktning. Det är därför det är så viktigt att vara långsiktig när man sparar på aktiemarknaden i exempelvis aktiefonder!

Risken minskar ju längre sparhorisonten är

I tabellen nedan visas medelvärdet för Stockholmsbörsens årliga avkastning och medelvärdet för genomsnittlig årlig avkastning för rullande 5, 10, 20 och 40 års sparhorisont. Ju längre sparhorisont desto lägre risk (mätt som standardavvikelse), det vill säga desto mindre svänger de genomsnittliga årsavkastningarna. Till exempel är genomsnittsavkastningen på ett års sparhorisont 12,6 procent och standardavvikelsen 22,4 procent. Medan på rullande 40 års sparhorisont är genomsnittsavkastningen också 12,6 procent men till en betydligt lägre risk, med en standardavvikelse på 2,8 procent. Detta kan också uttryckas på så vis att en sparare med 40-års spartid kan förvänta sig samma genomsnittliga årsavkastning som för ett sparande på 1 års sikt, men till en tiondel av risken.            

//Rebecca