Globala indexfonder rekommenderas ofta som en bra bas i sparandet och har de senaste åren blivit oerhört populära bland svenska fondsparare. Men idag kan ett globalt aktieindex innehålla upp till 75 procent USA och en stor exponering mot amerikanska teknikjättar. De senaste dagarna har teknikbranschen skakats om på börsen där bland annat den amerikanska chip-tillverkaren Nvidia, som är det näst största innehavet i det globala aktieindexet MSCI World Index, föll 17 procent på en dag. I det här blogginlägget reder jag ut varför globalindex ser ut som de gör och vad som är bra att tänka på som fondsparare när man sparar i globala indexfonder!
Förra året köpte svenskarna globalfonder för 140 miljarder kronor vilket innebär att i princip allt nysparande i aktiefonder gick till globalfonder. Sedan 2010 fram tills idag har andelen globalfonder av totala fondförmögenheten i aktiefonder ökat från en femtedel till drygt hälften, se grafen nedan. Fondförmögenheten i aktiefonder är idag knappt 5 700 miljarder kronor, varav närmare 2 900 miljarder kronor är placerat i globalfonder, och de senaste åren har det mesta av nysparandet gått till just globala indexfonder.
Källa: Fondbolagens förening
Globala aktieindex innehåller hög andel USA
Globala indexfonder följer olika index. Ett relativt vanligt index bland de Sverige-registrerade globala indexfonderna är MSCI World Index. Det är ett index som innehåller stora och medelstora bolag i 23 utvecklade länder, totalt ca 1 400 bolag. MSCI World index har knappt 74 procent exponering mot USA och 26 procent exponering mot teknikbolag, se graf nedan.
Detta kan ställas mot ett annat globalindex: MSCI All Country World Index som är ett ännu ”bredare” index då det innehåller både utvecklade länder och tillväxtmarknader. Det innehåller närmare 67 procent USA-exponering. Andra index som de Sverige-registrerade globala indexfonderna följer kommer bland annat från Solactive och Morningstar. Vilket index din fond följer hittar du i fondens faktablad. På morningstar.se kan du se både geografisk fördelning och branschfördelning för din fond.
MSCI World Index: Branschfördelning och landfördelning
Källa: MSCI World Index Factsheet 31 december 2024
De 5 största innehaven i MSCI World index:
Aktie: | Indexvikt: |
Apple | 5,45 % |
Nvidia | 4,72 % |
Microsoft | 4,26 % |
Amazon | 2,97 % |
Meta | 1,83 % |
Därför innehåller globala indexfonder en hög andel USA och teknikbolag
Anledningen till att globala indexfonder innehåller en stor andel amerikanska teknikbolag är att många av de stora amerikanska teknikjättarna så som de s.k. Magnificent 7 (Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta och Tesla) har ökat kraftigt i börsvärde de senaste åren och därmed kommit att väga allt tyngre i indexen. Det har bidragit till den starka utvecklingen i globalfonder samtidigt som risken därmed har ökat när ett fåtal teknikbolag utgör en stor del av fonderna.
I grafen nedan kan man se att det tekniktunga NASDAQ-indexet utklassat bland annat S&P 500 och andra marknader de senaste åren.
Källa: Holberggrafene – en årskavalkade for 2024, s. 25
Så vad ska jag tänka på som fondsparare?
Sprid risken i fondsparandet
En global indexfond är en bred fondtyp då den investerar på flera olika geografiska marknader och i olika branscher. Men det är bra att vara medveten om den höga andelen USA och koncentrationen till ett fåtal amerikanska teknikbolag, och den risk det medför. Så kom ihåg att sprida risken i fondsparandet, antingen genom att sätta ihop en egen fondportfölj av olika fonder eller om man har en globalfond kan man exempelvis sprida risken ytterligare genom att komplettera med fonder som har en annan geografisk inriktning som till exempel en Europafond eller Sverigefond eller fonder som investerar i andra branscher så som läkemedelsfonder eller fastighetsfonder.
Du kan också sprida risken genom att spara regelbundet, som t.ex. månadsspara i fonder.
Valutarisk i globalfonder
Det är bra att känna till att när man som svensk fondsparare, det vill säga när fondens värde mäts i SEK, sparar i fonder som investerar i andra länder (som en global indexfond gör) så uppstår en valutarisk. Om den svenska kronan försvagas mot den utländska valutan, till exempel dollar eller euro, så påverkar det fondens värde positivt. Det är en anledning till att svenska fondsparare som sparat i globala indexfonder har haft en mycket bra utveckling under den senaste tiden. Om däremot den svenska kronan stärks mot utländska valutor så påverkar det fondens värde negativt.
Så är globala indexfonder så globala som de låter? Det låter jag vara osagt, men däremot är det bra att känna till den höga andelen amerikanska teknikbolag och riskerna det kan medföra. Och som alltid när man sparar i fonder, sprid risken!
//Rebecca
Här kan du läsa om vad en aktiv globalförvaltare, Anna Sigurd som förvaltar SEB Global Aktiefond, tror om den globala aktiemarknaden 2025. >>
Vill du komma igång med ditt fondsparande kan du läsa här om hur du väljer fonder i två steg. >>