Från och med 2025 träder ett nytt EU-regelverk i kraft som innebär att fondernas transaktionskostnader ska beräknas enligt en ny metod. Det här kan skapa lite förvirring eftersom fonderna kan se dyrare ut fast att det i praktiken inte ändrats något! I det här blogginlägget reder vi ut det.
När du ska välja fonder är det bra att vara prismedveten och jämföra fondernas avgifter! Det du framför allt ska jämföra är förvaltningsavgiften som är en avgift fondbolaget tar ut av kunden för att täcka kostnader så som analys, administration av fonden, personalkostnader, lokalhyra, information till fondandelsägare och tillsyn med mera.
Utöver förvaltningsavgiften tillkommer även transaktionskostnader. Det är inte en avgift fondbolaget tar ut, utan en uppskattning av kostnader som uppstår när fonden köper och säljer värdepapper, som exempelvis courtage och spreadkostnad (halva skillnaden mellan köp och säljkurs).
Transaktionskostnader är normalt sett mycket lägre än förvaltningsavgiften. Nu ska metoden för att beräkna fondernas transaktionskostnad ändras från årsskiftet, se en beskrivning nedan, och det gör att transaktionskostnaden i vissa fall kan bli högre än tidigare och att de kan variera mer över tid.
Vissa fondplattformar slår samman förvaltningsavgift och transaktionskostnad medan andra fondplattformar redovisar dem separat
I fondfaktabladen redovisas fondernas avgifter och kostnader, där du bland annat hittar förvaltningsavgift och transaktionskostnader. Du kan även se dessa på fondplattformarna. Det är här det kan bli lite förvirrande eftersom vissa fondplattformar väljer att visa förvaltningsavgiften och transaktionskostnaderna sammanslaget medan andra fondplattformar väljer att visa dem separat. Så för de fondplattformar som visar det sammanslaget så kan fonden se dyrare ut om fondens transaktionskostnad blivit högre till följd av den nya beräkningsmetoden.
Hoppas det blev lite tydligare ifall det är så att din fond ser dyrare ut fast förvaltningsavgiften inte ändrats!
Så beräknas transaktionskostnader
Nedan kan du läsa om hur transaktionskostnader beräknas fram till och med 2024 och från och med 2025.
Beräkning av transaktionskostnader till och med 2024
Transaktionskostnader för fonder i faktabladen har hittills beräknats enligt en schablonmetod där fonden delar upp sina faktiska innehav efter tillgångsslag (t.ex. aktier i stora bolag på utvecklade marknader) samt ser efter hur många gånger ett tillgångsslag omsatts (köpts/sålts). Detta multipliceras sedan med genomsnittet av en uppskattad spread (halva skillnaden mellan köp- och säljkurs under normala marknadsförhållanden) som är representativt för tillgångsslaget. Till detta adderas sedan direkta transaktionskostnader (vad fonden betalt i courtage). Resultatet för alla fondens tillgångsslag under de senaste tre åren viktas sedan ihop till en uppskattning av transaktionskostnaden för fonden.
Beräkning av transaktionskostnader från och med 2025
Enligt Priip-regelverket ska fonderna från och med 2025 beräkna sina transaktionskostnader på ett annat sätt. Förenklat ska fondbolagen utgå ifrån vad kursen för exempelvis en aktie stod i när man initierade ordern (”ankomstkurs”) samt till vilken kurs man sedan fick köpa/sälja för (”exekveringskurs” justerad för courtage). Mellanskillnaden är transaktionskostnaden. Summan av fondens alla transaktioner under de tre senaste åren summeras sedan och divideras med summan av fondförmögenheten, vilket redovisas i faktabladet som en procentsats.
Den nya beräkningen av transaktionskostnader medför att följande kommer med i fondernas redovisning:
• Direkta transaktionskostnader: Courtage – vad fondbolaget betalar när de köper och säljer värdepapper.
• Indirekta transaktionskostnader: I skillnaden mellan ankomstkursen och exekveringskursen ingår normalt en spreadkostnad – halva skillnaden mellan köp- och säljkurs. Här ingår även eventuell ”market impact” (om affären påverkat priset på värdepappret) och ”market movement” (om priset på aktien förändras på grund av andra händelser mellan att ordern lagts och handeln skedde).
Här kan du läsa mer om den nya beräkningsmetoden för fondernas transaktionskostnader >>