Stigande räntor, lågkonjunktur och inflationschock är några faktorer som gjort att vi fått mindre pengar i plånboken de senaste åren. Trots detta verkar unga prioritera sitt sparande: majoriteten sparar 2000-4999kr per månad privat i fonder.
En färsk undersökning från Kantar Sifo Prospera visar att unga mellan 18–33 år anser att fonder är den bästa sparformen på längre sikt. De har ökat sitt fondsparande under de senaste åren och idag sparar 83 procent av dem i fonder.(Du kan läsa mer om undersökningen här.)
Det positiva för den här åldersgruppen är att de troligtvis har lång tid på sig att få ränta på ränta, och därmed möjlighet att få sina pengar att växa över tid. (Du vet väl att du bör ha en sparhorisont på minst fem år när du sparar på börsen.) Det sägs att Albert Einstein kallade ränta på ränta-effekten för världens åttonde underverk, och jag är beredd att hålla med. Faktum är att tiden är en riktigt god vän när det gäller investeringar eftersom du får ränta på din redan intjänade ränta, vilket gör att kapitalet växer exponentiellt med tiden. Vi tar ett spännande exempel med Anna och David!
Antaganden:
- Anna investerar 10,000 kr per år i 10 år, hon börjar vid 25 års ålder
- David investerar 10,000 kr per år i 20 år, han börjar vid 40 års ålder
- Årlig avkastning 3% (inflationsjusterad)
Källa: Investera för en bättre framtid, EFAMA
Vid 65 års ålder har Anna 599 329 kr och David har 465 271 kr. Trots att Anna har investerat mindre pengar har hon tjänat ihop ett större belopp än David! Anledningen är att hon börjar tidigare. Detta tack vare ränta på ränta-effekten! Wow, eller hur?
Men då kan man fråga sig, finns det några risker med att investera på börsen? Självklart finns det en risk att pengarna minskar i värde, men det finns också en möjlighet till god avkastning. På kort sikt kan börsen ha humörsvängningar, som vi upplevde under första veckan av augusti. Då föll Stockholmsbörsen med 5,7 procent (inklusive utdelningar). I grafen nedan kan man se att aktiefonder är mer volatila (svänger mer) jämfört med andra typer av fonder, men historisk sett har aktiemarknaden givit bäst avkastning på lång sikt
Och för att minska risken i ditt sparande, kom ihåg att sprida riskerna: investera på olika geografiska marknader (t.ex. olika länder eller regioner), olika branscher och spara regelbundet.
Majoriteten månadssparar 2000-4999kr
Hälften av svenskarna månadssparar i fonder och den vanligaste summan är 2000-4999kr, bland såväl män som kvinnor, unga och äldre. Det är bra att månadsspara eftersom sparandet blir av och man sprider risken genom att köpa fondandelar både när börsen går upp och ned. Kanske tillhör du den hälften som redan har ett månadssparande? Strålande! Och gör du inte det ännu, men vill joina klubben, så kan du läsa mer om månadssparande här!
De tre vanligaste ändamålen för ungas privata fondsparande är:
- Buffert (45%)
- Hus/lägenhet (41%)
- Pension (35%)
Även om unga har lång tid på sig att få sitt fondsparande att växa genom ränta på ränta så är det aldrig för sent att börja spara i fonder! I exemplet ovan såg vi t.ex. att Davids kapital mer än fördubblades från att han var 40 år till pensionen. Det hade det inte gjort om han haft pengarna på ett bankkonto.
Lycka till med ditt fondsparande!
//Rebecca