Fondbloggen

På Fondkollen är vi experter på allt som har med fonder att göra, och vi vill hjälpa just dig att komma igång.
Nio av tio barn har någon form av sparande. Det visar siffror från TNS Sifo Prospera som Fondbolagens förening låtit ta fram. Sex av tio har sitt sparande i fonder, men hälften av alla barn har sitt sparande på ett sparkonto.
Här hittar du del 2: På vilket sätt ska jag spara?På frågan vilken som är den bästa sparformen när det gäller sparande till barn är det nästan var tredje av dem som redan sparar till sina barn som svarar sparkonto. Med tanke på den låga ränta man i dag får på sparkonto är det en siffra som förvånar.

 

 

 

 

 

Ett sparande till barn är oftast ett väldigt långsiktigt sparande. Det är pengar som inte ska användas förrän om kanske 15-20 år. Det som ger störst möjlighet till en hög avkastning på lång sikt är sparande med aktier i.

 

 

 

 

Tabellen ovan visar vad ett månadssparande på 500 kronor har gett i genomsnitt under de senaste 18 åren, det vill säga vad dagens 18-åringar skulle ha med olika sparformer. Ett sparkonto har i genomsnitt gett knappt 2 procent per år, vilket innebär att de insatta 108 000 kronorna har vuxit till drygt 120 000 kronor. Aktiefonder som placerar i Sverige (Sverigefonder) har under samma period vuxit till drygt 220 000 kronor efter att skatt på vinsten har dragits (270 000 kronor före skatt). En aktiefond som placerar över hela världen (globalfonder) har gett drygt 150 000 kronor efter skatt.

Ett sparkonto kan förstås vara bra för barnen att spara pengar på som ska användas relativt snart. Men det långsiktiga sparandet som är tänkt att användas när barnen blivit större är inte att rekommendera att ha på sparkonto.

På Fondkollen.se kan du med hjälp av ”Räknesnurran” själv testa och se hur olika sparbelopp, tidsperioder och avkastning påverkar sparandet. Hur mycket man vill eller kan spara är förstås individuellt, men det är bra att komma ihåg att även små belopp kan på 18-20 år bli en ordentlig summa.

 

 

 

 

Nästa steg är att fundera över: Ska sparandet vara i barnets namn eller i den vuxnes? Ska sparandet göras på ett investeringssparkonto (ISK), i en kapitalförsäkring eller direkt i fonden? Mer om detta i nästa utgåva av Sparekonomen informerar.

Hanna Helgesson, sparekonom

ShareShare on FacebookShare on TwitterShare on Google+TumblrPin on Pinterest