Fondbloggen

På Fondkollen är vi experter på allt som har med fonder att göra, och vi vill hjälpa just dig att komma igång.

Egentligen handlar frågan om riskspridning. Är det bättre att sprida sina risker på flera fonder eller spelar det ingen roll? Fonder är ju väldigt bra på det viset att det finns en ”inbyggd” riskspridning. Om vi tar en aktiefond som exempel så måste fonden enligt lag placera i minst 16 olika aktier. Ofta så innehåller fonderna betydligt fler aktier än så.

Jag skulle därför säga att huruvida det är bättre att placera i många fonder eller inte beror lite på vilken typ av fond vi pratar om. Ju högre risk fonden har, desto bättre att sprida riskerna på flera fonder.

Om du sparar på lång sikt och vill spara dina pengar i aktiefonder kan det vara bra att fördela pengarna på flera fonder som placerar i olika delar av världen (eller i olika branscher) alternativt att välja en bred fond som placerar i hela världen. Då är du inte lika beroende av hur en specifik marknad utvecklas.

Bilden nedan visar ett exempel på detta. Här har jag tittat på den genomsnittliga utvecklingen de senaste fem åren för fonder som placerar över hela världen (Globalfonder), fonder som placerar i USA, fonder som placerar i Sverige samt fonder som placerar på tillväxtmarknader. 2011 hade USA-fonder den bästa avkastningen (även om avkastningen för dessa fonder också var negativ) medan tillväxtmarknader hade en betydligt sämre utveckling. Året efter hade USA den sämsta avkastningen (av dessa tre kategorier) för att året därefter återigen ha den bästa. Och såhär ser det ut. Tittar man på olika marknader över tid så varierar det (mer eller mindre) från år till år. Globalfonder som placerar över hela världen har generellt sett lite lägre risk än fonder som köper aktier på en mer begränsad marknad (tex en viss region eller ett enskilt land) och har därför också historiskt oftare hamnat ”i mitten” av listan. Inte bäst och inte heller sämst.

blogg-div

 

 

 

 

 

 

 

Källa: Morningstar fondindex

Även om du bara sparar en liten summa varje månad kan det alltså vara en fördel att dela upp sparandet på flera fonder som placerar på olika sätt. Däremot tycker jag inte att det finns någon större poäng med att spara i flera fonder som placerar på samma marknad.

Glöm inte att någon gång per år kolla över ditt sparande och de fonder du har för att se om det är läge att byta till någon annan fond. Antingen inom samma kategori, dvs som placerar på samma marknad, eller till en fond som placerar på något annat sätt. Ett bra sätt att kolla de fonder du har men som också kan vara bra när du ska välja ny fond är att använda dig av Kolla fonden. Där kan du jämföra fonder som placerar på samma marknad, både när det gäller historisk avkastning och avgifter.

– Hanna Helgesson

ShareShare on FacebookShare on TwitterShare on Google+TumblrPin on Pinterest