Fondbloggen

På Fondkollen är vi experter på allt som har med fonder att göra, och vi vill hjälpa just dig att komma igång.

36 procent av svenska folket anser att fonder är den bästa sparformen på lång sikt visar resultat från en undersökning som TNS Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening. Detta gör fonder till det mest populära alternativet  för långsiktigt sparande. Andelen har dock minskat sedan undersökningen gjordes förra gången vilket var 2010. Det näst mest populära alternativet för långsiktig sparande är sparkonto. Lite förvånande kanske. Att det varit oroligt på börsen på grund av bland annat finanskriser har givetvis varit en bidragande orsak till att det ser ut såhär.

Att andelen sjunkit på två år får mig att fundera över hur långsiktig man är i sitt långsiktiga sparande? Det låter snarare som man är rätt kortsiktig eller väldigt pessimistisk om framtiden. Eller så har man kanske fel förväntningar. Att börsen svänger upp och ner är ett faktum även om man efter flera år med uppgång kanske glömmer det men det är ju just därför som sparande i aktier ska ses på lång sikt. På lång sikt har aktier gett mer i avkastning än sparande på ett sparkonto (som idag knappast ger någonting). 

Själv har jag gjort så för mitt långsiktiga sparande att jag månadssparar i ett par olika aktiefonder. Det gör att jag inte behöver fundera så mycket på hur marknaden svänger upp och ner (ibland köper jag billigt och ibland dyrt) utan kan fokusera på roligare saker istället. 

Vill du läsa mer om hur du kan tänka när du ska välja fonder kan du du göra det här: https://fondkollen.se/faktafordjupning/1-valj-typ-av-fond

 

ShareShare on FacebookShare on TwitterShare on Google+TumblrPin on Pinterest