Fonder när börsen backar: Frågor och svar om Coronakrisen

Vi får många frågor från oroliga sparare som undrar hur de ska agera. Sälja allt, köpa dippen eller ligga kvar i sitt sparande? På den här sidan kommer vi därför att samla de vanligaste frågorna vi får om fonder när börsen backar, och försöka svara så pedagogiskt och enkelt som det är möjligt.

Frågor och svar om Coronakrisen

Fonder när börsen backar: Sedan det nya coronaviruset gjort intåg i världen har ingenting varit sig likt. Restauranger, barer, biografer och sportevenemang har stängts ner. Vi har alla blivit ombedda att arbeta hemifrån och undvika social kontakt. I slutändan handlar alla dessa åtgärder om att undvika en katastrofsituation i sjukvården. Och att de allra mest utsatta riskgrupperna ska undvika att bli smittade. Självklart finns det inget som är viktigare än det. Men coronakrisen har också inneburit stora börsfall som gjort många sparare nervösa. Det är inte helt enkelt att veta vad man ska göra i tider av börsoro. Vi får många frågor från oroliga sparare som undrar hur de ska agera. Sälja allt, köpa dippen eller ligga kvar i sitt sparande? På den här sidan kommer vi därför att samla de vanligaste frågorna vi får om fonder när börsen backar, och försöka svara så pedagogiskt och enkelt som det är möjligt.

Hur ska jag göra med mina fonder när börsen går ner?

Det är såklart helt individuellt vad du ska göra med dina fonder när börsen backar. Men ditt beslut bör framför allt vara baserat på vad du sparar till och hur länge du ska spara.

  • Sparar du på långsikt, ofta ett sparande som sträcker sig längre än 7-10 år, finns det ingen anledning att göra stora rockader i din sparportfölj.
  • Om du däremot sparar till ett konsumentköp eller semesterresa och din sparhorisont är 1-3 år så kan det vara läge att dra ner på risken i en del av din portfölj. Till exempel att ha en högre andel räntefonder än tidigare.
  • Hamnar du och din portfölj någonstans mittemellan att spara på långsikt och att spara kortsiktigt, kommer råden och tipsen i ett annat läge. Då är det i högre grad upp till dig själv och din inställning till risk. Får du ont i magen när du kollar på din portfölj kanske du har för hög risk. Men generellt sett är det ingen anledning att sälja av fonder när börsen backar.

När ska jag sälja av en del av mina fondplaceringar?

Återigen beror det på vad du sparar till. Har du ett långsiktigt sparande där du kontinuerligt stoppar in pengar varje månad finns det ingen anledning att röra dina fonder när börsen backar. Det är tvärtom så att det finns en poäng i att i tider av börsoro vara uthållig och fortsätta månadsspara. Med det sagt ska du självklart göra det som känns bäst för dig. Är det så att du känner att börsturbulensen bidrar till sömnlösa nätter finns det självklart nog med skäl för att sälja av en del av dina fondplaceringar. Men ha som regel att fundera ett par extra dagar på ditt beslut. Beslut tagna i alla hast är sällan lyckosamma.

Jag har ett investeringssparkonto (ISK), hur påverkas mitt sparande av börsturbulensen?

Med ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en schablonskatt oavsett om dina pengar ökar eller minskar i värdeSedan sparskalet infördes 2012 har det stadigt ökat i popularitet. En av anledningarna till dess popularitet är att sparformen är enkel att förstå. En annan att det är en fördelaktig sparform för spararen, framför allt när pengarna ökar i värde. När börsen är turbulent och backar är det alltså inte lika fördelaktigt. Men då gäller det att komma ihåg två saker. 1. De allra flesta som sparar gör det på långsikt. Och är det något vi har lärt oss från historien så är det att börsen, i det långa perspektivet, nästan alltid är positiv. 2. Det är ingen som vet hur börsutvecklingen kommer att se ut resterande del av 2020. Och i och med att schablonskatten på ISK betalas varje år utifrån en genomsnittlig kvartalsberäkning, kan det mycket väl vara så att det ändå är fördelaktigt att ha ISK för helåret 2020. Även om det inte känns så nu när vi är mitt uppe i börsturbulens. 

Jag månadssparar 2000 kronor i månaden och ska använda mina pengar om fyra år. Ska jag fortsätta månadsspara eller sälja av allt nu och försöka gå in med en större klumpsumma när det vänder?

Att månadsspara är den bästa medicinen mot tillfällig börsturbulens. Då missar du aldrig en börsuppgång och riskerar samtidigt inte att investera alla dina pengar dagarna innan en börsnedgång. Med det sagt är det såklart jobbigt när ens pengar tappar i värde, men det är just i sådana här situationer som det är extra viktigt att hålla fast vid sitt månadssparande. Att tajma marknaden är nästintill omöjligt, och dessutom tidskrävande och i sig påfrestande. För de allra flesta med ett sparande så är det viktiga att det blir av och inte när i tiden man börjar. I ett långsiktigt sparande är det därför viktigt att fortsätta med månadssparandet. Och försöka tänka att man köper extra billigt när börsen backar.

Jag funderar på att passa på och påbörja ett pensionssparande i fonder nu när börsen är så låg. Är det en bra idé?

Det är alltid en bra idé att börja spara till pensionen. Ju längre du har kvar till pensionsdagen desto större möjligheter har pengarna att växa. Den enskilt viktigaste dagen i alla sparande är dagen du börjar, så även nu. Att du börjar ditt sparande när börsen sett till ett historiskt genomsnitt är lågt värderad spelar i längden mindre roll. Den stora effekten får du av att faktiskt påbörja ett sparande.

Vilka fonder ska man välja?

Vilka fonder du som sparare ska månadsspara i är självfallet helt upp till dig. Men det finns ett par saker att utgå ifrån. Vi på Fondkollen brukar prata om att man ska välja fonder i två steg. För stunden är det många som funderar på vilka fonder som är bäst att spara i när du månadsspara dig ur Coronakrisen. Som vanligt handlar det mindre om marknadsläget och mer om vad du sparar till. Om du sparar till din pension är en stor andel aktier (till exempel aktiefonder) att föredra. Tvärtom om du sparar till en mål närmare i tiden kan en mindre andel aktier vara att föredra, det vill säga mer räntor (till exempel räntefonder).Det viktiga oavsett sparmål är att spara varje månad och månadsspara dig ur Coronakrisen.

Går det att följa utvecklingen dagligen på sina fonder?

Precis som innan går det att följa utvecklingen på fonder efter vilken tidsperiod man själv vill. Det vanliga är att man ser utvecklingen i år, senaste året eller ett årsgenomsnitt de senaste fem eller tio åren. Beroende på vilken sida, bank eller fondplattform du använder så kommer du kunna följa utvecklingen över dessa tidsperioder. I tider av börsoro och att ha pengar i fonder när börsen backar kan det finnas en poäng i att inte kolla hela tiden. Ska du ha pengarna om till exempel 10-20 år så är det snarare bra att inte kolla. Gör dina fondval, var trygg med dem och fortsätt det regelbundna månadssparandet.

Är den värsta börsturbulensen över nu?

Det är omöjligt att veta. Även om de värsta procentuella börsrasen verkar vara förbi oss, så är osäkerheten fortsatt mycket stor. Liksom övriga världen inväntar de finansiella marknaderna besked om när samhället och ekonomin kan börja öppnas upp igen. De senaste dagarna, i skrivande stund dagarna innan den 8 april, så har börsen tagit ett sorts glädjeskutt i hopp om att de värsta kan vara bakom oss. Enligt smittskyddsexperter, professorer och andra experter är det långt ifrån säkert. För att sammanfatta kan man alltså säga att börsen precis som vi kastas mellan hopp och förtvivlan. Och att det därför mest troligt fortsatt kommer vara ganska stökigt på världens aktiemarknader. Som vanligt är det bästa tipset därför att fortsätta eller påbörja ett regelbundet månadssparande. Då slipper du fundera på när du ska köpa och sälja, utan köper i börsnedgång såväl som börsuppgång.