Din pension på 3 minuter

Varje månad sätts automatiskt pengar av till din framtida pension. En del av dem är premiepension. Den kan du bestämma över själv. Genom att själv välja fonder kan du få dem att växa mer och ge dig en lite rikare pension. Här får du veta mer om din pension.

Den allmänna pensionen utgörs av dels inkomstpension, dels premiepension. Det är dina pengar som du själv har tjänat ihop. Tillsammans utgör de pensionspyramidens bas. De går inte att ta ut före pensionsdagen, men det är pengar som du delvis kan vara med och påverka hur de ska placeras.

Den största delen av den allmänna pensionen är inkomstpensionen. Det är staten som tar hand om den delen och kapitalet växer i takt med den ekonomiska tillväxten i landet.

Premiepensionsdelen placeras däremot i fonder och du kan själv välja vilka dessa fonder ska vara. Om du inte gör ett eget fondval placeras dina pengar i ett statligt ickevalsalternativ.

Du som är anställd har förutom den allmänna pensionen, som vi berättat om här, dessutom ofta rätt till avtalspension. Avtalspension betalas in av din arbetsgivare och kallas även för tjänstepension. Många sparar dessutom till sin pension privat.

För att få en helhetsbild av din framtida pension, kolla gärna på www.minpension.se.