Välj fond i två steg

Så väljer du fonder till premiepensionen (PPM)

Premiepension, av många fortfarande kallad PPM, är den del av den allmänna pensionen som du själv kan få att växa genom att välja fonder. Det är dina pengar som du själv har tjänat ihop. Ju tidigare du börjar ta hand om den, desto större effekt kan det få i framtiden. Dessutom är det både enklare och snabbare än du tror!

Hur väljer man fonder till premiepensionen (PPM)? Hur byter man fonder? Vi visar hur det funkar, steg för steg, och hur du snabbast kommer till skott. Det räcker med mindre än en timme om året för att ha koll på dina fonder. Det är väl investerad tid.

  • Börja med att välja vilken sorts fond du vill ha. Har du mer än tio år kvar till pensionen och kan tänka dig att se över din premiepension en gång varje år, väljer du fonder med aktier i. Välj olika kategorier av aktiefonder som placerar på olika marknader i världen. Du kan välja upp till fem fonder – passa på att göra det!

  • Inom var och en av de valda kategorierna föreslår vi sedan att du rangordnar fonderna i kategorin utifrån avkastning de senaste fem åren. Välj därefter någon av de fonder som har visat god avkastning hittills. Fondbetyg kan ge vidare vägledning. 

I vår enkla och smarta app Fondkollen kan du sedan själv lägga till dina fonder både för ditt privata sparande och ditt premiepensionssparande i portföljer och även följa intressanta fonder i en bevakningslista.

Funderar du över hur det rent praktiskt går till att byta fonder på Pensionsmyndighetens sajt? Då har vi hjälpen här.

Vad är premiepensionen?

Varje månad sätts automatiskt pengar av till din framtida pension som motsvarar ett belopp på 18,5% av din lön. Den allmänna pensionen består av dels inkomstpension, dels premiepension. Där 16% går till inkomstpension och 2,5% går till premiepensionen. Tillsammans utgör de pensionspyramidens bas. De går inte att ta ut före pensionsdagen, men det är pengar som du delvis kan vara med och påverka hur de ska placeras.

Den största delen av den allmänna pensionen är inkomstpensionen. Det är staten som tar hand om den delen och kapitalet växer i takt med den ekonomiska tillväxten i landet.

Premiepensionsdelen placeras däremot i fonder och du kan själv välja vilka dessa fonder ska vara. Om du inte gör ett eget fondval placeras dina pengar i ett statligt ickevalsalternativ.

Genom att vara aktiv skapar du möjligheter. Att placera din premiepension i aktiefonder kan göra skillnad för din framtida pension. Några procents extra avkastning kan betyda tusenlappar i extra pension varje månad.

Ett fondval som resulterar i att avkastningen på ditt premiepensionskapital blir lite bättre innebär att den framtida pensionsutbetalningen kan öka väsentligt. Ett par procents högre avkastning varje år kan resultera i att dina premiepensionsutbetalningar blir flera tusenlappar högre varje månad. Ditt val spelar roll!

För att få en helhetsbild av din framtida pension, kolla gärna på minpension.se.