Fondbloggen

På Fondkollen är vi experter på allt som har med fonder att göra, och vi vill hjälpa just dig att komma igång.
När statistiken över fondsparandet i juni månad presenterades igår kunde man konstatera att den oro på marknaderna som Brexit skapade nog var en bidragande orsak till att det var ett stort uttag ur aktiefonderna under månaden.

Insättningar i aktiefonder minus uttagen ur aktiefonder blev under juni månad drygt – 8 miljarder kronor, dvs man tog ut mer pengar ur aktiefonder än vad man satte in. Framförallt tog man ut pengar från sina Sverigefonder, Europafonder och branschfonder.

Detta är ett mönster man ofta ser, när det är oroligt på börsen är det stora uttag ur aktiefonder. Är man en intresserad och insatt sparare som följer marknadernas utveckling och börsen är det förstås inga problem att man säljer för att undvika förluster. Men för de allra flesta tror jag det är bättre att ta det lite lugnt och avvakta. Att försöka tajma marknaden och flytta sparpengarna beroende på vad man tror om aktiemarknaden på kort sikt är väldigt svårt. Det kräver stort engagemang och risken är stor att förlusterna blir större än om du inte hade gjort någonting. Risken är också stor att man glömmer flytta tillbaka pengarna till aktiefonder när börsen vänder och man ligger kvar i ett räntesparande som kanske inte ger någonting (som det ser ut just nu).

Om du inte redan har ett månadssparande tycker jag du ska starta det. Då köper du ibland billigare och ibland lite dyrare och slipper fundera på det här med tajming. Dessutom vet du att sparandet blir av.

Mitt råd när det är oroligt på börsen är att bestäm dig för en strategi som känns vettigt för dig utifrån ditt sparmål och håll fast vid den, oavsett hur skrämmande eller tilltalande marknaden ser ut just nu.

Vill passa på att länka till ett annat inlägg jag gjorde i februari som också tar upp detta ämne: https://fondkollen.se/fondbloggen/inlagg/darfor-kan-det-vara-dumt-att-lata-magkanslan-styra-ditt-pensionssparande

Hanna Helgesson, sparekonom

ShareShare on FacebookShare on TwitterShare on Google+TumblrPin on Pinterest