Temaarkivet

Upptäck din premiepension!

Vi vill att du ska vara nöjd med dina val av fonder till premiepensionen. Men många tror att det är svårare än vad det är. Här på Fondkollen vill vi därför särskilt hjälpa alla er som säger att ni gärna skulle vilja välja fonder till premiepensionen, men som ännu inte har kommit er för.

Premiepensionen är den del av pensionen som du själv kan få att växa genom att välja fonder. Det är dina pengar som du själv har tjänat ihop. Ju tidigare du börjar ta hand om den, desto större effekt kan det få i framtiden. Dessutom är det både enklare och snabbare än du tror. Fondkollen visar dig allt du behöver veta.

Därför tycker vi att du ska välja aktiefonder

Premiepensionen är en mindre del av din allmänna pension. Inkomstpensionen, den största delen av den allmänna pensionen, kan ses som en ränteplacering. Därför kan det vara bra att välja fonder med aktier till premiepensionen om du har mer än tio år kvar till pension och kan tänka dig att ser över dina fonder en gång om året. För att få riskspridning kan man då som bas exempelvis välja en Globalfond och en Sverigefond och sedan komplettera dessa med 1-3 andra fonder, till exempel någon tillväxtmarknadsfond.

Visste du också att fondbolagen ger kraftiga rabatter på fondavgifterna i premiepensionssystemet, i snitt motsvarande ungefär två tredjedelar av avgiften?

Och du, skulle du vara missnöjd med ett fondval är det inte hela världen. I premiepensionssystemet kan du byta fonder utan att du behöver tänka på att det ska utlösa skatt. Fler tips ser du i tipsrutan här till höger.

Det räcker med mindre än en timme om året för att ha koll på dina fonder. Det är väl investerad tid.

1. Börja med att välj vilken typ av fond du vill ha.

Men hur vet jag vilka fonder som passar mig?

Här kan du läsa mer om det.

2. Jämför sedan fonder med samma placeringsinriktning.

Välj någon av dem som har visat god avkastning under de senaste fem åren.

Läs mer om det här.

Ett eget val av fonder i premiepensionssystemet är inte svårt. Behöver du praktisk information om hur du gör ditt val på Pensionsmyndighetens sajt?

Här finns en steg-för-steg-instruktion som du kan ha bredvid dig när du ska byta fonder.

Fondkollen-appen håller koll åt dig

Med vår app Fondkollen kan du följa de fonder som du har valt till premiepensionen direkt i mobilen. Du kan också följa fonder som du är nyfiken på i din portfölj i appen och enkelt se hur de går jämfört med andra fonder i samma kategori. Är du missnöjd med hur dina fonder går, kan du genom rangordningen i de olika kategorierna få förslag på nya fonder. Du kan också beställa Fondväckning, så att du inte missar att kolla dina fonder om ett år!

Mer om Fondkollen-appen och hur du laddar ned den! 

Upptäck din premiepension!