Temaarkivet

Hur hittar jag fonder som passar mig?

I dag finns nästan 3 000 fonder på den svenska marknaden. Men lugn, du behöver aldrig ställas inför valet mellan alla dessa. Här visar vi verktygen som hjälper dig att komma fram till ett fondval utan svett.

Med fonder kan du få del i placeringar över hela världen! Men hur gör man egentligen för att komma fram till ett eget fondval? Vi börjar med att ge dig en genväg. Sen kan du välja att gå lite mer på djupet, om du vill.

Har du blivit intresserad av en viss geografisk marknad? Sverige, Kina, Latinamerika eller kanske Afrika? Eller en viss typ av fond? I verktyget “Hitta ny fond” kan du genom ett klick på en karta få en rangordnad lista över fonder i den delen av världen, eller den kategori som du är intresserad av. Enklare kan det inte bli.

Varför inte testa “Hitta ny fond” på en gång?

Eller så hänger du med i den fördjupade guiden till att göra ett fondval och avslutar med att gå till “Hitta ny fond”.

Jag vill veta mer innan jag gör ett val

Då kör vi i gång.

Börja med att välja vilken sorts fond du vill ha. Ju längre placeringshorisont, desto högre risk kan du ta. En fördelning på flera olika fonder med olika placeringsinriktningar innebär en möjlighet att sprida risken. Därför är det klokt att placera i flera olika fonder.

Sverigefonder placerar på vår hemmamarknad som vi känner bäst till. Genom att placera i en Sverigefond får du faktiskt också del i tillväxten på nya marknader där de svenska bolagen arbetar. Du kan också placera i fonder som köper aktier i bolag på marknader i andra delar av världen. Globala aktiefonder som placerar över hela världen, och därmed inte är så känsliga för hur enskilda marknader utvecklas, kan vara en bra grund i en fondportfölj. Dessa kan sedan kompletteras med fonder med en mer specifik inriktning, exempelvis fonder som placerar i en viss region, eller i länder som kännetecknas av en stark ekonomisk tillväxt. 

Läs mer om olika typer av fonder här.

Dags att välja fonden

När beslutet om vilka fondtyper man ska ha är fattat är det dags att välja de specifika fonderna inom respektive kategori. Först nu sker alltså valet på fondnivå och då är antalet fonder att välja mellan betydligt mer lättöverskådligt.

För att utvärdera de olika fonderna inom varje placeringsinriktning är en rekommendation att se hur de olika fonderna i just den fondgruppen presterat tidigare. Avkastningen de fem senaste åren ger inte någon garanti inför framtiden, men kan fungera som en indikation på hur god fondens förvaltning är.

Vid fondvalet kan fonderna också rangordnas utifrån vilken rating/fondbetyg dessa har fått av (oberoende) ratinginstitut. Betygsättningen görs utifrån en rad olika faktorer och den samlade bedömningen indikerar hur bra fonden förvaltas.

Det är också bra att sprida riskerna i tid genom att månadsspara. Då köper du fondandelar både dyrare och billigare när börserna går upp och ned.

Avgiften då?

När det gäller avgifter kan konstateras att det inte finns något entydigt samband mellan storleken på fondavgifterna och den förväntade avkastningen. Det är dock viktigt att vara prismedveten, alltså att veta vad man betalar för. När man jämför fonders avkastning är det viktigt att veta att avkastningen alltid redovisas efter att alla avgifter är bortdragna. 

Svårare än så behöver inte valet vara.

Hitta fonder du är nyfiken på här

Ok, sugen på att hitta en ny fond? Klicka här.

Hur hittar jag fonder som passar mig?