Om Fondkollen.se

På Fondkollen.se svarar vi på frågan “Hur gör man?”. Med tips, verktyg och fakta hjälper vi dig på traven att få koll på dina fonder och att göra ett eget fondval.

Fondkollen är en branschgemensam satsning med enkla verktyg som hjälper sparare att fatta medvetna beslut om sitt fondsparande, privat och till premiepensionen. När det gäller tjänstepension hänvisar vi till Minpension.se

Fondkollen omfattar bland annat sajten Fondkollen.se, app och en fickfolder.

På Fondkollen.se finns verktyg som till exempel hjälper dig att utvärdera fonder du redan har, hitta en ny fond och en finurlig räknesnurra.

Kolla fonden

Hur går din Sverigefond jämfört med andra Sverigefonder? Din Globalfond jämfört med andra Globalfonder?

Med “Kolla fonden” kan du se hur din fond har gått under olika tidsperioder i jämförelse med andra liknande fonder. Du behöver bara skriva in fondens namn så hämtas rätt jämförelse. Din fond har rankats med en siffra som visar vilken placering fonden har i jämförelse med de andra fonderna i samma kategori. Om du inte är nöjd med din fonds placering kan det vara dags att byta.

Till Kolla fonden!

Hitta ny fond

Du vet ungefär vad du är intresserad av – en region, ett specifikt land, en bransch, eller en viss typ av fond. Men vilka fonder finns att välja mellan i den kategorin? Och vilka av dem har presterat bra?

Om du vill börja nyspara i en fond kan du ha hjälp att välja om du går till “Hitta ny fond”. Där hittar du en världskarta. Det är bara att klicka på den region eller den rubrik som visar den fondtyp som du är intresserad av. Resultatet presenteras rangordnat efter fondernas avkastning i snitt de senaste fem åren.

För det privata fondsparandet är det Morningstars fonddatabas som vi hänvisar till i “Kolla fonden” och “Hitta ny fond”. Morningstar är världens största oberoende utgivare av information, analys och rating av fonder. 

Till Hitta ny fond!

Räknesnurra

I den nya räknesnurran kan du experimentera med hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgift påverkar ditt sparande med svar i kronor. Vi har också tagit fram exempel som ger inspiration till hur du själv kan laborera vidare.

Till räknesnurran!

Fondkollens blogg

I bloggen skriver Fondkollen-teamet om sparande och framför allt sparande i fonder. Där kan du få nyttiga tips och nyheter som berör dig.

Till bloggen!

 

Ny app för både Iphone och Android

Vi har också omarbetat och utökat den praktiska Fondkollen-appen där du kan hålla koll på och utvärdera dina fonder till premiepensionen. Samla dina valda fonder och de du är nyfiken på i “Min portfölj”. Du ser enkelt hur fonderna presterar jämfört med andra fonder som har samma placeringsinriktning. I appen får du också tips och nyheter. I våra quiz kan du öka dina fondkunskaper.

 Hämta appen!

Om Fondbolagens förening

Fondbolagens förening är en branschorganisation med syfte att tillvarata fondspararnas och fondbolagens intressen. En av föreningens uppgifter är att verka för ökad kunskap om fondsparande. Informationen ska vara saklig och enkel men ändå innehålla det viktigaste du som fondsparare behöver.

Vill du veta mer om Fondbolagens förening, ta del av till exempel fondstatistik eller veta mer om hur fonder är reglerade så är du välkommen till: fondbolagen.se.

Kontakt!

Här hittar du kontaktinformation till några av oss som jobbar med Fondkollen!