Hjälp och verktyg

Här på Fondkollen.se har vi samlat en rad verktyg som hjälper dig att utvärdera dina befintliga fonder, hitta förslag på nya fonder eller att räkna fram hur lång tid och hur mycket du behöver spara för att få ihop ett visst belopp.

Kolla fonden

Hur går din Sverigefond jämfört med andra Sverigefonder? Din globalfond jämfört med andra globalfonder?

Med “Kolla fonden” kan du enkelt se hur din fond har gått under olika tidsperioder i jämförelse med andra liknande fonder. Du behöver bara skriva in fondens namn så hämtas rätt jämförelse. Din fond har rankats med en siffra som visar vilken placering fonden har i jämförelse med de andra fonderna i samma kategori. Om du inte är nöjd med din fonds placering kanske det kan vara dags att byta.

Till Kolla fonden!

Hitta ny fond

Du vet ungefär vad du är intresserad av – en region, ett specifikt land, en bransch, eller en viss typ av fond. Men vilka fonder finns att välja mellan i den kategorin? Och vilka av dem har presterat bra?

Om du vill börja nyspara i en fond kan du ha hjälp att välja om du går till “Hitta ny fond”. Där hittar du en världskarta. Det är bara att klicka på den region eller den rubrik som visar den fondtyp som du är intresserad av. Resultatet presenteras rangordnat efter fondernas avkastning i snitt de senaste fem åren.

För det privata fondsparandet är det Morningstars fonddatabas som vi hänvisar till i “Kolla fonden” och “Hitta ny fond”. Morningstar är världens största oberoende utgivare av information, analys och rating av fonder. 

Till Hitta ny fond!

Räknesnurra

I räknesnurran kan du experimentera med hur sparbelopp, spartid, avkastning och avgift påverkar ditt sparande med svar i kronor. Vi har också tagit fram exempel som ger inspiration till hur du själv kan laborera vidare.


Till räknesnurran!

 

Appen håller koll och
ger tips för alla dina fonder

Vi har också tagit fram den praktiska Fondkollen-appen där du kan hålla koll på och utvärdera dina fonder till premiepensionen och till ditt privata fondsparande. Samla dina valda fonder och de du är nyfiken på i “Min portfölj”. Du ser enkelt hur fonderna presterar jämfört med andra fonder som har samma placeringsinriktning. I appen får du också tips och nyheter. I våra quiz kan du öka dina fondkunskaper.

 Hämta appen!

Broschyrer

I faktabroschyren Fonder får du en överblick av det viktigaste kring fonder och fondsparande. Beställ den här!