Fondbloggen

Mina bästa tips när det gäller sparande till barn

I onsdags var jag med i Plånboken i P1 och pratade sparande till barn. Ska man spara på sparkonto eller i aktiefonder? Är det smartast att spara direkt i fonder eller via ett investeringssparkonto? Hur ska man tänka om man ha flera barn för att få det rättvist?

Lyssna gärna på programmet!

Sparande till barn är ett ämne som alltid är aktuellt och jag har också skrivit om det vid flera tillfällen tidigare. Senast var ett år sedan ungefär där jag i två inlägg tog upp  i vad man ska spara och på vilket sätt. Läs gärna inläggen här:

Bästa sättet att spara till barn: Del 1- Fonder eller sparkonto?

Bästa sättet att spara till barn: Del 2- På vilket sätt ska jag spara?

Om jag ska sammanfatta mina bästa tips så blir det nog följande:

  • Sätt igång och spara så tidigt som möjligt, ju längre tid pengarna får tid på sig att växa desto bättre.
  • Spara i aktiefonder
  • Om du är osäker på om du ska spara i ditt eget namn eller barnets, börja att spara i ditt eget, du kan alltid ändra sedan. Bättre att börja än att bli handlingsförlamad av beslutsångest.
  • Om du har flera barn, spara till dem gemensamt på ett konto för att sedan kunna fördela rättvist när du tycker det är dags. 
  • Försök lära barnen pengars värde och att det är bra att spara först och köpa sen. Inte det lättaste men en nog så viktig uppgift.

Lycka till!

Hanna Helgesson

 

5 kommentarer

21 Sep. 15:31

Jimmie

Samlar du sparandet i En Kapitalförsäkring är det enbart En styckkostnad, har du fler får du fler fasta avgifter. Du kan alltid spara i barnens namn, men se till att det är enskild egendom och skriv själv ett villkor på hur pengarna får användas. Exempelvis, utbetalas från ålder X i X antal år.

14 Mar. 11:52

Fondkollen

Hej Malin, Att spara i just kapitalförsäkringar till barn tycker jag är en bra idé. Då är pengarna skattade och klara den dag som barnen får pengarna. Att spara i två kapitalförsäkringar istället för en har inga större fördelar vad jag kan se. Riskerna sprider du framförallt genom de olika fonderna du väljer att spara i. Har du flera barn med ett par år emellan tycker jag att det kan vara bra att fundera över hur man får sparandet att bli så ”rättvist” som möjligt. Mitt tips är att spara till barnen tillsammans på ett konto. Då kan man när man själv tycker det är dags ge barnen pengarna se till att det blir lika mycket till alla barnen. Beroende på hur marknaderna utvecklas kan det annars blir ganska stora skillnader i värdet på fonderna. Vänliga hälsningar Hanna Helgesson  

10 Mar. 13:20

Malin

Hej! Är det smart eller dumt att spara till barnen i två olika kapitalförsäkringar (ffa aktiefonder) hos två olika banker? Jag tänker att man sprider riskerna men man förlorar ju också en del ränta-på-ränta.

05 Sep. 08:16

Fondkollen

Helt rätt Philippe. Tack för påminnelsen! Hanna Helgesson

02 Sep. 18:45

Philippe

Hej! Glöm inte att minska exponeringen mot aktiefonder när det är få år kvar att ta ut pengarna i fall man har tänkt att ge alla pengar under samma omgång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *