Fondbloggen

KISS - dunderkur för ditt sparande

Vad har en ingenjör i amerikanska armén att göra med ditt sparande? Jo, han myntade begreppet KISS – ett akronym som gör stor effekt på dina sparpengar. Här förklarar vår Sparekonom varför.

Som avdankad akademiker med fäbless för långa omständliga meningar har jag lovat mig själv tänka på KISS när jag skriver krönikor och blogginlägg. KISS-principen, alltså “Keep it simple stupid”, sägs ha myntats 1960 av Kelly Johnson, ingenjör i amerikanska armén. Johnsons poäng var att man inte ska göra produkter (i detta fall flygplan) onödigt komplicerade. Enkelhet är kärnan i all design och omotiverad komplexitet ska undvikas.

Principen håller inom flera områden. Ett kort och kärnfullt tal är bättre än långa monologer, en måltid med få men rena ingredienser smakar bättre än ett hopkok av allt, och ett par genomtänkta accessoarer är stiligare än om du hänger på dig hela smyckeskrinet.

När vi sparar är KISS-principen mer aktuell än någonsin. För vinnare i spar-racet blir oftast den som gör det enkelt. Så spara inte i allt, och framför allt inte i produkter/sparformer som du inte förstår.

Här fem enkla tips som förenklar och förbättrar ditt sparande:

  1. Hitta balansen mellan börs och ränta – Bland det enskilt viktigaste du kan göra för din ekonomi är att hitta rätt balans mellan börs och ränta. Pengar som du ska använda inom 1-2 år hör inte hemma på börsen. Här är sparkontot det naturliga valet. Ditt långsiktiga sparande däremot, pensionssparandet, barnsparandet m.m., det växer bäst på börsen. Här har du tiden på din sida och behöver inte bry dig om börsens kortsiktiga svängningar.
  2. Välj breda fonder – Fonder ger dig automatisk en riskspridning, men det är ändå bra att grunda sparportföljen med en globalfond. Det ger dig del i hela världens ekonomi och är den bredaste formen av börssparande. Till detta rekommenderar jag också en Sverigefond som gör dig till delägare i välskötta svenska bolag som historiskt att bättre än världssnittet. Sedan kan du komplettera portföljen med smalare spetsfonder men det är överkurs.
  3. Välj mellan aktivt och passivt förvaltade fonder – Billiga indexfonder följer ett börssnitt och du kommer därför få en avkastning i nivå med snittet. I aktivt förvaltade fonder väljer en förvaltare ut bolag som hen tror extra mycket på. Dessa fonder har en något högre avgift och kan ge en avkastning både över och under snittet. Detta val kräver därför lite mer uppsikt, du vill ju se att du verkligen får betalt för den högre prislappen.
  4. Balansera om vart annat år – Se över ditt sparande minst vartannat, gärna varje år. Har du flera fonder varav en vuxit kraftigt kan du behöva fördela om för att behålla din ursprungliga balans mellan fonderna.
  5. Spara sekunden du får lön – Låt inte sparandet bli de kronor som blir över varje månad utan spara sekunden du får lön. På så sätt anpassar du din konsumtion efter ditt sparande istället för tvärtom.

Dessa fem tips är enkla att följa och kräver inga förkunskaper. Att spara rätt är inte svårt!

Lycka till! //Johanna

5 kommentarer

16 Okt. 10:41

Elimar

Finansbranschen som enligt regelverket är skyldiga att beskriva risk uppfyller av lättja kravet genom att alltför ensidigt använda måttet sharpekvot i syfte att se hur en portfölj av tillgångar har utvecklats i relation till risken, där risk definieras som volalitet, dvs aktiekursens fluktation över tid. Fonder med liknande placeringsinriktning (hur man nu kan hitta dylika med olika avkastning) skall enligt teorin jämföras när fokus ligger på att söka så hög sharpekvot som möjligt. För en seriös långsiktig placerare minskar enligt min mening volalitetens betydelse till att i det närmaste bli betydelselös varmed marknadens fokus på volalitet och sharpekvot synes mig alltför ensidig. Inför ett investeringsbeslut är självklart en evig linjär avkastning att föredraga före en som varierar över tid även om bägge i slutändan ger samma slutvärde eftersom den linjära ger en trygghet. Bland 2 fonder med samma sharpekvot väljer jag likväl den med en hög avkastning även om den svänger mycket hellre än en fond med låg i det närmaste linjär avkastning. Frågan uppstår då hur mycket man skall vara beredd att betala i (försäkrings)premie lika med lägre avkastning för den senare, linjära, avkastningen. Jämför med när marknaden betalar en premie när den kan låsa en lång ränta jämfört med en kort då det grovt ligger i häradet 0,25%. ’ Utifall jag investerar i 10 tillgångar under 10 år och dessa rör sig mycket upp och ner spelar detta mig inte så stor roll bara jag år 10 erhållit en hög avkastning. Risk för mig är om jag fått en låg avkastning vilket mer är beroende av ledning, produkt, omvärldsförändringar mm medan kurssvängningar kan påverkas av dels detta men även av så mycket annat. Den verkliga risken med hög volalitet är om en långsiktig investeare får andra förutsättningar och inte vågar eller kan sas hålla ut när kurser är i botten. Man bör följaktligen även väga in inte bara nedsidan utan även den potentiella uppsidan vilket ofta glöms bort i sammanhanget.

06 Okt. 15:34

Johanna Kull

Hej Bo, ISK eller inte är inte helt lätt att spara på. Jag skulle säga att det framför allt beror på tidshorisonten. Idag så krävs det ju inte mer än drygt 1 procent avkastning för att ISK ska löna sig men det kommer säkerligen att ändras. Skulle jag spara i några år i en räntefond och ha det mer som ett buffertspar skulle jag ha fonden utanför ISK. Om det istället är en parkeringsplats i några månader i väntan på nått intressant att investera i skulle jag nog låta pengarna vara kvar på ISK. Lycka till! //Johanna

06 Okt. 15:30

Johanna Kull

Hej Johan, Ja visst ska det bli intressant att se vilka fonder som kommer lyckas bäst kommande år. Precis som du säger har småbolag gått väldigt bra senaste åren även om vi i år sett ett uppsving av verkstad och industri vilket ju gynnat storbolagen. Jag personligen tror att det finns möjligheter för en duktig aktiv förvaltare att slå index i både uppgång och nedgång men för att vara säker på att man hamnat hos en sådan måste man ju vara vaken och göra ett medvetet val. Vill man inte det så är det nog bäst att spara i index. Det är som sagt min personliga åsikt och är så som jag lagt upp mitt fondsparande. //Johanna

06 Okt. 11:56

Bo Nilsson

Hej Johanna, Sparar i Spiltans räntefond på ett ISK-konto. Dessa pengar vill jag inte placera i aktiefonder och undrar därför om jag ska byta till AF-konto eller vänta? Har läst lite om detta och fått olika svar. Tack /Bosse

05 Okt. 19:28

Johan

Genomsnittet av s.k. sverigefonder har under en 5-års period slagit en sverigeindexfond. Detta lär bero på att sverigfonder överviktat med småbolag som haft högre värdestegring än ex vis de 30 största svenska bolagen som väger tungt i indexfond. Om detta är korrekt kan man undra vad som gäller för den kommande 5 års perioden? Kan det hända att sverigefonder återigen av samma anledning slår index eller vilka andra faktorer kan spela in. Man kan även beakta att vi haft en bra uppgång på börsen den senaste 5-års perioden då småbolag brukar öka mest i värde medan det omvända sker i en nedgång varmed allt annat lika en indexfond kanske slår den genomsnittliga sverigefonden om det blir en nedgång?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *