Fondbloggen

Fonder i pensionsparandet

Fjärde tipset till Gilla din ekonomi handlar om hur på bästa sätt lägger upp vårt pensionssparande. Statistik visar att det är först i 50-årsåldern som vi börjar tänka på det där med pension. Det är tyvärr för sent. Storleken på vår pension bestäms av varje krona vi tjänar under livet. Alltså – lönen vid 30 är lika viktig som den vid 50!

Det viktigaste vi kan göra för vår pension är att jobba heltid, ha tjänstepension och höja lönen. Just lönehöjning är tyvärr inte något vi själva bestämmer över, men icke desto mindre är det viktigt för vår pension.

För att få mer än ca 60/70 procent av vår slutlön i pension, behöver vi även spara privat. Det gör vi bäst på ett ISK eller i en kapitalförsäkring som vi fyller med:  

  • Aktier eller aktiefonder fram till dess att vi har ungefär 5 år kvar tills pension. Då är det dags att börja vikta om en del till räntor. Ett bra upplägg är att hela tiden ha pengarna du ska använda inom 5 år i räntor, medan du låter resten ligga kvar i breda aktiefonder.
  • Välj indexfonder med låg avgift om du vill ha enklast möjliga sparande. Är du intresserad och kommer följa ditt sparande, kan du komplettera med lite dyrare aktivt förvaltade fonder.
  • Spara på ett separat ISK eller kapitalförsäkring. På så sätt ”märker” du pengarna och blandar inte ihop ditt pensionssparande med ditt övriga sparande.

Till sist, glöm inte att göra en pensionsprognos på minpension.se Det ger dig en bra bild över vad du kan förvänta dig för framtida lön. Det är alltid bättre att ha koll!

Lycka till!

//Johanna

2 kommentarer

16 Dec. 15:03

Philippe

Jag tycker att du ska strunta i Folksam. 1) Öppna ett ISK hos Avanza. De har ett mycket bra utbud av Fonder och aktier. 2) Eftersom du har några år kvar till pension så sparar du 70% i räntefonder gärna Spiltan högräntefond. 3) De 30% som är kvar kan du sprida på olika marknader inom aktiefonder. Just nu skulle jag välja BRIC fonder för 30%, Europa för 20%, nyteknik 20% samt resten USA. Sverige och Norden för man avvakta lite.

14 Dec. 17:56

gösta Karlsson

om man är 62 år och vill spara 250.00:- i 5 år Vad är rekommendation att göra? Folksam säger att dom har ett bra kapitalsparande men jag räknat ut att på 5 år så är avgifterna ca 14.000 Vad tror ni ?? som sagt var 250000 svenska kroner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *