2. Välj fond

I premiepensionssystemet har du möjlighet att fördela premiepensionskapitalet i upp till fem olika fonder. En fördelning på flera olika fonder med olika placeringsinriktningar innebär en möjlighet att sprida risken. Därför är det klokt att placera i minst tre, men gärna fem, olika fonder.

Gör så här

När beslutet om vilka fondtyper man ska ha är fattat är det dags att välja de specifika fonderna inom respektive kategori. Först nu sker alltså valet på fondnivå och då är antalet fonder att välja mellan betydligt mer lätt överskådligt.

Rangordna fonderna utifrån historisk avkastning

Inom var och en av de valda kategorierna föreslår vi att du rangordnar fonderna i kategorin utifrån avkastning de senaste fem åren. Historien ger ingen garanti för hur fonderna kommer att prestera i framtiden, men kan fungera som en indikation på hur god fondens förvaltning har varit. Välj därefter någon av de fonder som har visat god avkastning hittills. Fondbetyg kan ge vidare vägledning. Klicka här för att söka och rangordna dina fonder på pensionsmyndigheten.se 

Med Fondkollen-appen kan du snabbt och enkelt välja, och jämföra dina fonder! Du kan lägga till dina fonder i portföljen och även följa intressanta fonder i en bevakningslista – hur smidigt som helst! Ladda ner appen här.

Gärna prismedveten – men först och främst en bra avkastning

När det gäller avgifter kan konstateras att det inte finns något entydigt samband mellan storleken på fondavgifterna och den förväntade avkastningen. Men viktigt att veta är att fondernas avkastning alltid redovisas efter att alla avgifter är bortdragna. Dessutom är det bra att veta att fondavgifterna är kraftigt rabatterade av fondbolagen inom premiepensionssystemet. I genomsnitt uppgår rabatten till motsvarande mer två tredjedelar av avgiften.

När fondvalet är gjort återstår en utvärdering av detta. Du behöver inte oroa dig för att du, bara för att du har varit aktiv och gjort ett eget val av premiepensionsfonder, ständigt måste se över ditt innehav och göra byten. Det räcker gott och väl om man gör en översikt en gång om året. En översikt som antingen kan resultera i att du är nöjd med ditt gjorda val eller att det finns någon fond eller fondkategori som du vill byta ut mot någon annan. 

Är du redo att göra ditt val?  Klicka här så visar vi dig hur du väljer fonder på Pensionsmyndighetens hemsida.