Fondbloggen / Risk & möjlighet

123

Sparekonom

Riskvilja och privatekonomiskt självförtroende skiljer könen åt

I Sverige är fondsparandet väldigt utbrett och ungefär lika stor andel kvinnor som män sparar i fonder, 74 procent av kvinnorna och 77 procent av männen. Räknar vi med premiepensionen är alla i Sverige med en deklarerad inkomst fondsparare!
I mångt och mycket är det ingen större skillnad mellan könen när det gäller på vilket sätt vi sparar och hur vi tänker i olika frågor som rör fonder, men det finns några områden där skillnaderna är stora.

Kategorier: Övrigt, Risk & möjlighet, Sparekonomen informerar

Lär dig mer om fonder

Passa på att lära dig mer om fonder och fondsparande i sommar. På 45 minuter får du bland annat lära dig vad en fond är, vad det finns för olika typer av fonder, hur man kan tänka när man ska välja fond, hur man utvärderar sina fonder och hur man gör när det är dags att ta ut pengar.

Kategorier: Avkastning & avgifter, Olika fondtyper, Övrigt, Pensionssparande - övrigt, Premiepension, Risk & möjlighet, Sparekonomen informerar, Spartips

Fråga Fondkollen om fonder

Hur gör jag med mitt långsiktiga sparande när marknadsläget är osäkert?

Hej Fredrik!

Det är lätt att bli nojig när börsen går ned och det ser ut att hålla i sig. Jag har sparande i fonder och det är pengar som inte ska användas på 10–20 år. Hur aktiv ska man vara? Det är lätt att förivra sig. Om jag nu väljer att ”sitta stilla”, ska jag fortsätta det månatliga sparandet ändå, eller bör man göra uppehåll i ett sådant här börsläge?

Med vänlig hälsning,
Kerstin (Orutinerad men läraktig)

Kategorier: Risk & möjlighet, Spartips

Fråga Fondkollen om fonder

Hur ska jag förhålla mig till blandfonder nu när räntan är så låg?

Hej!

Aktiefonder tycker jag är tämligen lätta att förstå och tolka. Men blandfonder?
Jag har ganska mycket pengar i en blandfond (Nordea Stratega 30). Kan du förklara vad som påverkar korta och långa räntor? Hur kan man följa dessa räntor? Är det klokt att ligga kvar i en sådan fond när räntan nästan är noll?

Tacksam för hjälp, Mats

Kategorier: Olika fondtyper, Risk & möjlighet, Spartips

123