Fondbloggen / Pensionssparande - övrigt

Sparekonom

Att börja arbeta tidigare ger högre pension

Att börja arbeta tidigt, att arbeta längre upp i åldern samt att själv spara till sin pension är faktorer som kan öka pensionen den dag det är dags att lämna arbetslivet. Om vi behöver få unga att komma in på arbetsmarknaden tidigare och hur detta i så fall kan ske var ämnet för ett seminarium hos Alecta som jag besökte i går där man också visade på hur stor betydelse det faktiskt har att börja arbeta tidigare.

Kategorier: Pensionssparande - övrigt

Sparekonom

Låt inte oseriösa aktörer förstöra möjligheterna med premiepensionen

Det gör mig upprörd när oseriösa aktörer utnyttjar människors osäkerhet kring sin pension och använder fula metoder för att få folk att byta fonder i premiepensionssystemet. Men det vore olyckligt om detta får överskugga det faktum att premiepensionen i grund och botten har visat sig vara ett bra system för oss pensionssparare.

Självklart måste vi komma tillrätta med de problem som finns, men att riva upp hela systemet är inte lösningen. Då skulle vi gå miste om de stora fördelarna med premiepensionen, som jag tycker är många:

Kategorier: Pensionssparande - övrigt, Premiepension, Sparekonomen informerar

Lär dig mer om fonder

Passa på att lära dig mer om fonder och fondsparande i sommar. På 45 minuter får du bland annat lära dig vad en fond är, vad det finns för olika typer av fonder, hur man kan tänka när man ska välja fond, hur man utvärderar sina fonder och hur man gör när det är dags att ta ut pengar.

Kategorier: Avkastning & avgifter, Olika fondtyper, Övrigt, Pensionssparande - övrigt, Premiepension, Risk & möjlighet, Sparekonomen informerar, Spartips

Sparekonom

Att betala skatt på extrajobbet kan vara en riktig vinstlott!

Visste du att, för inkomster ända upp till 170 000 kronor per år, sätts faktiskt mer pengar av till din pension än vad du betalar in i skatt? Om du svarar nej på den frågan är du långt ifrån ensam. Många tror tvärtom att man som ung student ska göra allt man kan för att hamna under inkomstgränsen för att betala skatt, det vill säga
18 800 kronor under 2015.

Kategorier: Övrigt, Pensionssparande - övrigt