Fondbloggen / Olika fondtyper

Sparekonom

Nu blir det enklare att jämföra fondernas hållbarhetsarbete

Det finns i dag en ökad medvetenhet hos konsumenter när det gäller hållbarhet. Det gäller numera egentligen allt vi konsumerar och så även vårt sparande. Men i och med att intresset och medvetenheten ökar så ökar också efterfrågan på enkla sätt att kunna utvärdera och jämföra fonder med utgångspunkt i på vilket sätt man arbetar med dessa frågor i förvaltningen.

Kategorier: Olika fondtyper, Övrigt, Spartips

Sparekonom

Med önskan om en riktigt oläskig Världsspardag!

Nu på måndag den 31 oktober är det inte bara Halloween. Då firas nämligen för nittioandra gången även Världsspardagen, eller World Savings Day som den heter på engelska. I Sverige går denna dag relativt obemärkt förbi, men jag tycker det är ett bra tillfälle att lyfta fram allt det positiva med att spara.

Kategorier: Avkastning & avgifter, Olika fondtyper, Sparekonomen informerar, Spartips

Sparekonom

Nu finns fondernas hållbarhetsinformation på Fondkollen

Intresset för hållbarhetsfrågor är stort och inte minst hos fondspararna har det blivit en allt viktigare aspekt att ta hänsyn till när det är dags att välja fond. Nu har vi gjort det enklare i utvärderingsverktyget Kolla fonden på Fondkollen.se att se hur fonden arbetar med hållbarhetsfrågor. För alla fonder, där de finns tillgängliga, har vi lagt till fondens Hållbarhetsprofil samt Morningstars hållbarhetsbetyg.

Kategorier: Olika fondtyper, Sparekonomen informerar, Spartips

Fråga Fondkollen om fonder

Vad är skillnaden mellan ett sparkonto och en kort räntefond?

Hej,
Just nu sparar jag i aktier, fonder och ett sparkonto. Aktier och fonder är långsiktigt sparande, sparkonto ska vara ett buffert på 2-4 månadslöner, pengar som man kan använda vid behöv helt enkelt.

Jag undrar, vad är skillnaden mellan ett sparkonto och en kort räntefond? Som jag uppfattar det får man en stabil ränta på 1-2% (mer är dubbelt så mycket som sparkonto) som är i princip riskfritt och pengarna kan tekniskt sett användas när som helst?

Francesco

Kategorier: Avkastning & avgifter, Olika fondtyper, Spartips