Fondbloggen / Avkastning & avgifter

Sparekonom

Med önskan om en riktigt oläskig Världsspardag!

Nu på måndag den 31 oktober är det inte bara Halloween. Då firas nämligen för nittioandra gången även Världsspardagen, eller World Savings Day som den heter på engelska. I Sverige går denna dag relativt obemärkt förbi, men jag tycker det är ett bra tillfälle att lyfta fram allt det positiva med att spara.

Kategorier: Avkastning & avgifter, Olika fondtyper, Sparekonomen informerar, Spartips

Sparekonom

Nu kommer miljardrabatten som fortfarande bara en av tio känner till

I premiepensionssystemet ger fondbolagen kraftiga rabatter på fondavgiften, i genomsnitt betalar du som sparare bara en tredjedel av den ordinarie fondavgiften. Rabatterna återbetalas till spararna en gång per år och den 14 maj är det dags för 2015 års rabatter att betalas tillbaka. Totalt rör det sig om 4,2 miljarder kronor för premiepensionsspararna att dela på. Det kan betyda en hel del för pensionen på sikt!

Kategorier: Avkastning & avgifter, Premiepension, Sparekonomen informerar

Fråga Fondkollen om fonder

Vad är skillnaden mellan ett sparkonto och en kort räntefond?

Hej,
Just nu sparar jag i aktier, fonder och ett sparkonto. Aktier och fonder är långsiktigt sparande, sparkonto ska vara ett buffert på 2-4 månadslöner, pengar som man kan använda vid behöv helt enkelt.

Jag undrar, vad är skillnaden mellan ett sparkonto och en kort räntefond? Som jag uppfattar det får man en stabil ränta på 1-2% (mer är dubbelt så mycket som sparkonto) som är i princip riskfritt och pengarna kan tekniskt sett användas när som helst?

Francesco

Kategorier: Avkastning & avgifter, Olika fondtyper, Spartips

Fråga Fondkollen om fonder

Vad är det för skillnad på årlig avgift och förvaltningsavgift?

Hej,
Jag har en fråga gällande årsavgift och förvaltningsavgift och vilken det är som man betalar när man äger fondandelar i en fond. Har sett att det ofta skiljer väldigt lite när fonden är registrerad i Sverige men kan var upp till 1 procents skillnad mellan förvaltningsavgift och årsavgift om fonden är regisserad i Luxemburg. Vilken är det som man betalar?
Tacksam för svar
/Stefan

Kategorier: Avkastning & avgifter, Spartips

Sparekonom

Därför kan det vara dumt att låta magkänslan styra ditt pensionssparande

Efter en relativt lång period av börsuppgång befinner vi oss sedan i somras i en period av börsoro och 2016 har inletts i samma anda. Det är förståeligt att många känner att man vill ta det säkra före det osäkra och undvika aktiemarknaden. Men innan du börjar sälja dina aktiefonder, fundera över ändamålet med ditt sparande. Sett över längre tidsperioder kommer en större aktieexponering med största sannolikhet att ge en bättre avkastning än vad till exempel räntesparande ger. Och att tajma börsens upp- och nedgångar är något av det svåraste som finns!

Kategorier: Avkastning & avgifter, Övrigt, Sparekonomen informerar